Sunday, August 22, 2010

Keli


Anda sanggup ke makan keli yang dipelihara oleh bukan Islam?

Keli peliharaan bkan islam ni biasanya murah? peniaga beli dari pemborong bukan islam, dengan harga yang murah, kenapa ye?

dari sumber2 yang boleh dipercayai, keli disupply kepada peniaga-peniaga termasuk peniaga MELAYU-ISLAM dengan harga semurah RM2.00-RM3.00 sekilo.. hurm.. yang peniaga ni pun tak tau tak pikir, tau untung ja.. hmm.. penternak islam tak mampu jual dengan harga ni, apatah lagi fight harga puak2 ni.. KENAPA MURAH?

Sebabnya penjagaan keli diorang non-muslim ni, biasa kos yang murah, antara cara penjagaan nya seperti berikut:
1. pemakanan yang suka hati depa ja.. no pellet (pelet mahai la, biar melayu ja beli pelet dari depa jugak), pelet mahal, harga pelet RM60/20 kilo.. kalau nak sep pun beli ikan baja, RM30/40kg, tupun kena proses sebab ikan baja (depa juga supply) ni tak tahan lama, bau nya pergh.. perut ayam rebus (jenuh nak cari) antara makanan keli mereka:
  • ayam (ayam yang mati direban) harga : murah atau free..
  • apa2 ternakan mati di belasah ke kolam keli (bangkai termasuk la yang haram)
2. kos murah
  • air tak perlu tukar - sehingga jadi air acaq.. hijau pekat gila, likat.
  • bela dalam tank kumbahan. bila dah besar pindah masuk kolam bersih..
antara pengeluar keli bukan islam adalah dari kg selamat, tasek gelugor.. untuk mengetahui keadaan kolam mereka bolehla lawat2 sekitar kg selamat ni, yang rata2 adalah petani dan penternak.. berbaja hmm.. tengok sendiri lah..

so, kesimpulannya carilah peniaga islam yang tulen bersih lagi suci.. insyallah saya akan dapatkan gambar2 direct dari kolam2 mereka..
dan jika anda pengemar keli, peniaga keli, hati2lah k..
kepada peniaga makanan, anda menjual juadah makanan tanpa mengetahui asal-usul keli, kini anda dah dibekalkan sumber maklumat dan kefahaman erti halal, sanggupkah anda menanggung dosa atas kejahilan anda, so renung2kanlah.. selamat beramal.. insyaAllah..


No comments:

Post a Comment